Bezový květ, zázračná rostlina, jeho správné sušení a recept na domácí limonádu
Bezový květ se využívá v tradiční medicíně v různých kulturách již od pradávna a je doslova léčivý od hlavy až k patě. Každá jeho část nám může pomoc s něčím jiným. Hlavním důvodem, proč jsou květy černého bezu tak oblíbené, jsou jeho antiseptické, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Nesmíme ale opomenout, že bílé květy lze využít i v kuchyni, ať už jako šťávu, nebo smažené jako kosmatice. Podívejte na bezový květ z blízka v dnešním článku, kde Vám ukážeme i jednoduchý recept na domácí bezinkovou limonádu.
To, že nepěstujete bezový květ na zahradě vůbec nevadí, jelikož jej najdete opravdu téměř na každém rohu. Stačí pak vybrat květ, který není úplně hned vedle silnice a můžete začít s objevováním jeho léčivých vlastností. Tradičně se využívá při detoxikaci, při léčbě astmatu, alergií, ale i v kuchyni při výrobě domácích šťáv.
Na co použít jednotlivé části černého bezu?
Plody
Plody si mohou děti, ale někdy i dospělí, splést s černým rybízem, ovšem chuťově si nejsou téměř vůbec podobné. Zajímavé ale je, že čerstvé plody mají projímavé účinky a usušené plody se naopak využívají při léčbě průjmu. Stejně tomu je u borůvek. Ale pozor, syrové plody jsou jedovaté, respektive pecičky, proto je potřeba, aby bobule černého bezu prošly tepelnou úpravou.
Nejlepším využití plodů je při výrobě likérů tmavě fialové barvy s výbornou chutí. Bobule se také používají k výrobě domácích džemů kompotů, sirupů nebo zavařenin. Velký výběr zavařovacích sklenic najdete přímo na našem e-shopu.
Bezinky se zároveň využívají při léčbě různých zdravotních potížích, jako je například migréna, bolest zubů, zácpa, bolesti páteře, posílení imunity a podobně. Užíváme je ve formě zpracovaných povidel 2–4 lžic denně, ne však déle jak 2 týdny. Pak by nám tento přírodní lék spíše škodil, než pomáhal.
Květy
Bezové květy mají v kuchyni ještě větší využití než samotné plody. Květy se suší do čajových směsí, nebo se z nich vyrábí bezové šťávy, bezové limonády nebo kosmatice. Víte vůbec, co to je? Kosmatice je bezový květ obalený v tenkém těstíčku a zprudka osmažený na pánvi. Výhodu je, že jej můžete jíst jak na sladko i na slano. Záleží pouze na vás.
Každá domácnost by také měla být vybavena usušenými bezovými květy. Jejich zázračné účinky mohou pomoc v různých situacích, jako je nachlazení, horečka, chřipka, zánět močových cest a podobně.
Nejlepší samozřejmě, co z květu můžete udělat, je bezová limonáda, kterou si v létě uděláte s ledem do velkého zásobníku a postavíte si jej na zahradu, abyste se mohli kdykoliv osvěžit. Recept na ni najdete níže.
Listy černého bezu
Většina lidí sahá u bezu vždy po květu nebo plodech. Avšak i listy mají zázračné účinky. Využívají se buď čerstvé nebo čerstvé horkou vodou spařené. Čerstvá šťáva z listů funguje jako repelent anebo se listy využívají při léčbě akné, čištění krve a zevně při popáleninách.
Sbírání černého bezu a jeho správné sušení
Květy a listy sbíráme v květnu a červnu, nejlépe okolo poledne a vždy se bereme na sběr rukavice a nůžky. Květy sušíme zásadně ve vzdušné místnosti bez přístupu přímého světla. Květ nesmí zhnědnout a musí zůstat světlý.
Koncem léta a počátkem podzimu sbíráme bezinky, které sušíme rychle při umělé teplotě 40 °C.
Recept na domácí bezinkovou limonádu
Ingredience
- 12 rozvitých bezinkových květů sesbíraných za slunečného počasí
- 4,5 l vody
- 700 g cukru
- šťáva z 1 citrónu
- 2 polévkové lžíce jablečného moštu nebo vinného octa
Postup
- Přiveďte vodu k varu.
- Do čisté nádoby dejte cukr, přilejte vařící se vodu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Počkejte, dokud voda nezchladne. Poté do ní přidejte šťávu z citrónu, bezinkové květy a jablečný mošt (nebo vinný ocet).
- Přikryjte nádobu a nechte nápoj louhovat 24 hodin.
- Vzniklou směs přeceďte a nechte dalších 14 dnů v klidu.
- Limonádu podávejte chlazenou, můžete do ní přidat kostky ledu.
Přejeme vám krásný den.