Celerovo-mrkvové muffiny s medvědím česnekem
Muffiny milujeme ve všech jejich variantách. Jsou to rychlé moučníky do ruky pro děti i dospělé. Pojďme si dnes ale upéct slané muffiny. Nemusíme přeci na jaře dělat dokola nádivku. Stačí jen mít v lednici nachystaný kousek celeru a mrkve. Celer je totiž všelék, na který se často zapomíná. Je to přírodní antibiotikum, které ničí bakterie a plísně ve střevech a ve sliznicích nosu! Doporučuje se proto pití celerové šťávy nejen pro detoxikaci organismu, ale také při nachlazení a chřipkách, kdy uvolňuje sliznici rozpouštěním hlenu. A aby byly muffiny dokonalé, projděte se ještě do přírody a natrhejte si medvědí česnek. Po muffinech na slano se jen zapráší.
Na přípravu budete potřebovat
- 200g celeru
- 100g mrkve
- 2lžíce mléka
- 200g hladké mouky
- 4 vejce
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 2 lžičky oleje (nebo dle potřeby)
- hrst čerstvých bylinek – medvědí česnek
- sůl
Jak upéct muffiny
- Celer a mrkev nastrouháme na hrubo do mísy. Přidáme 4 vajíčka, mléko, hořčici a citrónovou šťávu a vše důkladně promícháme.
- Ve druhé míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a přisypeme do první mísy. Osolíme dle chuti a pro vláčnou konzistenci můžeme dodat na lžíci olej dle potřeby.
-
Na závěr vhodíme hrst nasekaného medvědího česneku, může být i sušený.
-
Z mísy lžicí vkládáme do formiček na muffiny. Pečeme v troubě na 180 ºC 30 až 40 minut.
Rady a tipy
-
Na pečení muffinů se mi velmi osvědčily silikonové formičky. Nemusí se ničím vymazávat a muffiny lze pak velmi snadno z formiček vyndat ven.
-
Pokud máte v ledničce jen jeden druh zeleniny, nevadí, muffiny jsou výborné jak čistě mrkvové nebo celerové.
-
Když nemáme doma medvědí česnek, přidáme hrst jakýchkoliv čerstvých bylinek – kopřiva, pažitka, pampeliška, petržel atd. V zimě si vystačíme se sušenou majoránkou nebo oreganem.
-
Kdo má rád maso, může do muffinu pokrájet 50 až 100g salámu.
Přejeme vám dobrou chuť.