Recept na domácí bulky na hamburger. Vyměňte ty z obchodu za domácí
Hamburger je fenoménem nejen v zahraničí, ale i u nás. Před pár lety proběhla jeho renesance, kdy z polotovaru z fast foodu s ne příliš dobrou pověstí se stalo plnohodnotné jídlo, které si můžete objednat i v těch nejlepších restauracích. Jeho oblíbenost stále roste a postupně jsme si tuto pochoutku začali připravovat i doma. Připravili jsme pro vás sérii článků, kde vás seznámíme s celým procesem od bulky až po salát. Dnes na téma přípravy domácí bulky na hamburger.
Suroviny na bulku z kvasnic (cca 8 ks)
- 400 g pšeničné hladké mouky
- 250 ml mléka pokojové teploty
- 35 g čerstvého droždí
- 30 g oleje
- 30 g cukru krupice
- 10 g soli
- 2 vejce
- olej
- sezamová semínka nebo mák
Postup přípravy
- Rozdrolené droždí smícháme s cukrem a pořádné promícháme vidličkou až se vytvoří kvásek. Do té přisypeme jednu polévkovou lžíci mouky a zalijeme 125 ml vlažného mléka. Vše necháme 10 minut odstát až kvásek nabyde.
- Mouku prosejeme do velké mísy a zamícháme se solí a 1 lžičkou cukru. Přidáme 1 vejce, olej, zbytek mléka, kvásek a vše vypracujeme v hladké a jemné těsto. Těsto hněteme minimálně 10 minut až bude jen trochu lepit. Necháme jej nakynout na teplém místě zhruba 1 hodinu.
- Po vykynutí těsto rozdělíme na 8 stejných částí a z nich vytvoříme malinké bochánky, které jednou až dvakrát zmáčkneme a vyženeme z nich vzduch.
- Na plech si připravíme pečící papír a na ten vkládáme bochánky v dostatečných rozestupech a necháme je opět 1 hodinu odpočinout až zdvojnásobí svůj objem.
- Troubu si předehřejeme na 190°C. Bochánky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem či mákem. Necháme péct 12-15 minut až budou bulky zlato hnědé.
- Po v vytažení necháme vychladnout.
Suroviny na bulku z kvásku (cca 10 ks)
Tato varianta počítá s tím, že doma máte kvas. Většinou jej najdeme v kuchyních nadšenců do pečení.
Poliš
- 1 lžíce žitného kvásku
- 150 g hladké mouky
- 150 ml vody
Postup přípravy poliše
- Den předem si připravíme kvásek. 1 lžíce žitného kvásku rozmícháme v 150 ml vody.
- Přisypeme 150 g mouky a zpracujeme v jemné řídké těsto.
- Necháme do dalšího dne uležet pod utěrkou na teplém místě.
Těsto
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 150 ml mléka
- 55 g másla pokojové teploty
- 20 g cukru krupice
- 1 menší vejce
- lžička soli
- sezamová semínka
Postup přípravy těsta
- Ve větší míse prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, kvásek (poliš) a mléko.
- Těsto hněteme ručně nebo robotem. Jakmile začne vytvářet celistvou hmotu tak začneme postupně přidávat rozpuštěné vychladlé máslo.
- Zhruba po 5 - 10 minutách se začne těsto odlepovat od stěn mísy. Poté jej necháme přikryté na 1,5 - 2 hodiny odpočinout.
- Vykynuté těsto si rozdělíme na 10 stejných dílků. Z nich následně vytvoříme bulky, které vykládáme na plech vyložený pečícím papírem. Bulky zmáčkneme na cca 3 cm tlustou placku a necháme dále kynout 1 - 1,5 hodiny.
- Dáme si předehřát troubu na 230°C. Mezitím si bulky lehce natřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky.
- Vložíme do trouby a pečeme 5 minut. Poté troubu ztlumíme na 180° a pečeme 15 minut.
- Po v vytažení necháme vychladnout.
Tipy a triky
- Bulky pečte na 190°C v klasické troubě, pokud program s horkovzduchem, tak teplotu snižte na 175°C.
- Pro zdravou verzi vyměníme pšeničnou mouku za celozrnnou, buď špaldovou nebo ječnou.
- Pokud maso budeme péct na grilu, můžeme si na něm lehce opéct i rozkrojené bulky.
- Olej můžete nahradit měkkým rozpuštěným máslem. Housky získají na chuti a jemnosti.
- V zimě těsto kyne déle, v létě pak dobu kynutí zkraťte. Hlídejte správnou konzistenci.
- Při pečení v troubě můžeme dospod vložit 1 plech navíc, do kterého nalijeme hrnek vody. Odpařující voda zvláčňuje kynutá těsta.
Přejeme vám dobrou chuť.