Koupit si kvalitní pánev je teprve začátek, ale správně se o ni starat, to je to, co je cesta k dlouhodobému úspěchu. Mnohým z nás vydrží pánev kratší dobu, než by měla, a to jen pro to, že nedodržujeme základní pravidla, která nám zachrání nejen peněženku, ale i spousty zbytečné práce. Přitom tato pravidla nejsou vůbec složitá a zdlouhavá. Jaké to jsou?
Pravidlo jedna: pánve nikdy nedrhneme drátěnkou
- Toto pravidlo je opravdu důležité. Drátěnka naruší povrch pánve a ten se bude následně připalovat a pánev už nebude mít tu základní nepřilnavou funkci. Stejně tak se vyhněte pískovým přípravkům či tvrdé straně houbiček.
Pravidlo dvě: nepoužívejme kovové náčiní
- Stejně jako u prvního pravidla, kovové náčiní může nenávratně narušit povrch. Proto při obracení nebo míchání používáme jen určené předměty, kterými jsou například silikonové nebo dřevěné obracečky.
Pravidlo tři: odmočujme připáleniny
- Nikdy nenecháváme připáleniny na pánvi a pak pánev znovu nepoužíváme. Připálený pokrm se snažíme nechat odmočit a poté opatrně oddělat z povrchu. I přesto že to nepůjde snadno, povrch nedrhneme, ale raději necháme déle odmočit.
Pravidlo čtyři: nepřepalujme pánev na vysoký výkon
- Pánve nikdy nenecháváme pálit nasucho dlouhou dobu. Pokud používáme olej, kontrolujeme si, na jakou maximální teplotu jej můžeme použít. Příliš vysokou teplotou dochází k poškození povrchu.
Pravidlo pět: dávejme pozor při skladování
- Pokud pánve dáváme na sebe nebo mezi jiné hrnce, používáme mezi ně tzv. proložku. Ta zabrání, aby se pánve poškrábaly.
Pravidlo šest: myčky se bát nemusíme
- Nemusíme, avšak po zkontrolování prostředku, který v ní používáme. Některé prostředky jsou příliš agresivní a mohli by po čase pánvi uškodit.
Přejeme vám kvalitní nádobí s dlouhou životností.