Jak vybrat první příbory pro děti: Průvodce pro rodiče

orion_sada_žirafa

S prvními krůčky Vašich malých pokladů směrem k samostatnému jídlu přichází mnoho emocí. Chcete, aby Vaše děti měly to nejlepší, aby se cítily bezpečně a šťastně při každém jídle. Proto je důležité vybrat ty správné příbory, které nejen podpoří jejich rozvoj, ale také jim přinesou radost a pohodu.

Zvolte vhodný materiál

Dětské příbory jsou na trhu k dostání v několika různých materiálových provedeních. Zvažte materiál, který nejlépe vyhovuje potřebám Vaší rodiny a preference Vašich dětí.

  • Plast se je lehký a praktický materiál, ideální pro každodenní použití. Naše plastové příbory splňují nejvyšší standardy bezpečnosti pro děti. Předností je nízká hmotnost a odolnost proti poškození.
  • Silikon patří mezi moderní materiál, který se do kuchyní dostává v posledních letech. Obrovskou předností je téměř nezničitelnost, možnost použití v myčce, mikrovlnce či mrazničce.
  • Nerezová ocel je skvělým materiálem, který se vyznačuje vysokou odolností a dlouhou životností. Nerezové příbory jsou ideální pro starší děti, které se již učí správně zacházet s klasickým příborem. Tento materiál je hygienický, snadno se čistí a udržuje, což z něj činí perfektní volbu pro každodenní stolování. Navíc nerezová ocel dodává dětem pocit „dospělosti“, když se začínají více přibližovat ke stolovacím návykům dospělých, a zároveň podporuje jejich samostatnost.

linka do popisu

Příbory pro miminka: První krůčky k samostatnému jídlu

Příbory-pro-miminka-ikona

V prvních měsících života Vaše dítka poznávají svět chutí a textur a Vy můžete cítit tu vzácnou radost, jak Vaše děti objevují chuťové dobrodružství.  Proto je velmi důležité zvolit vhodné příbory, které budou bezpečné a zároveň přizpůsobeny jejich potřebám. Standardně se používají plastové nebo silikonové lžičky. Tyto materiály jsou měkké, neškodné a snadno se přizpůsobují malým dětským pusinkám a ručičkám. 

linka do popisu

Příbory od jednoho roku: Rozvoj jemné motoriky

příbory-od-jednoho-roku-ikona

S každým dalším měsícem se vývoj Vašich malých andílků zrychluje a Vy začínáte s obdivem pozorovat, jak se učí jíst sami. Nadešel nejvyšší čas přidat do výbavy další typy příborů. V této fázi jsou oblíbené plastové příbory s hezkými hravými motivy, které dětem zpříjemní jídlo a motivují je k samostatnosti. Zároveň se občas může stát, že příbory upadnou na zem a díky plastovému materiálu se nemusíte bát, že by se cokoliv rozbilo či poškodilo.

linka do popisu

Příbory od tří let: Přechod na kovové příborové sety

příbory-od-tří-let-ikona

Jak Vaše děti rostou, rostou i jejich dovednosti a odvaha. Je čas přivítat k rodinnému stolu pravé kovové příbory. Lžíce, vidlička a nůž vyrobené z nerezové oceli jsou jako malé poklady, které Vaše děti vezmou do ruky s hrdostí. Jsou trvanlivé, snadno se udržují a pomáhají rozvíjet dovednosti potřebné pro samostatné stolování.

linka do popisu

detske-pribory-plastove-blog

Jak naučit dítě jíst příborem?

Mějte vždy na paměti, že každé dítě je jedinečné a jeho vývoj je individuální. Proto byste měli věkové hranice vnímat pouze jako orientační a zaměřit se na specifický vývoj vašeho malého jedlíka.

Způsobů jak naučit děti jíst příborem je hned několik: 

  • Používejte dětské příbory a buďte vzorem: Začněte s bezpečnými dětskými příbory a ukazujte dítěti, jak je používat, tím že budete jíst společně.
  • Učte se postupně: Nejprve dítěti dejte lžičku s jednoduchými jídly (jogurt, kaše). Jakmile ji zvládne používat, přidejte vidličku s měkkými jídly (ovoce, zelenina).
  • Zábavné a atraktivní jídlo: Udělejte z jídla zábavný zážitek pomocí různých tvarů a barevného nádobí, které dítě zaujme.
  • Cvičení jemné motoriky: Podporujte hry a aktivity, které rozvíjejí jemnou motoriku, jako je skládání kostek nebo hra s plastelínou.
  • Buďte trpěliví a konzistentní: Povzbuzujte dítě, chvalte ho za pokroky a pravidelně zařazujte učení příborem do každodenního stravovacího režimu.

linka do popisu

Značka a kvalita

Zkuste vybírat dětské jídelní sady od renomovaných výrobců, jako jsou Orion, Canpol Babies, Banquet a Lamart. Tyto značky jsou známé pro svou kvalitu a bezpečnost svých výrobků, což je pro rodiče a malé jedlíky klíčové. 

Milé maminky, každý Váš výběr příborů pro Vaše děti je vyjádřením vaší lásky a starostlivosti. Sledujte věkové potřeby a preference Vašich malých pokladů a vyberte příbory, které jim budou nejvhodnější. S hravými motivy a láskyplným přístupem k jídlu budou Vaše děti každé jídlo prožívat s radostí a šťastně se těšit na každý společný stolovací okamžik.

Pohodový výběr Vám přeje


NašeNádobí.cz