Lahodné domácí lívance
Nadýchané, chutné lívanečky miluje snad každý. Chutnají malým, ale i velkým. Na tuhle dobrotu nikdy není špatný čas, jíst je můžeme na snídani, svačinku, ale i večeři. V létě je můžeme doplnit čerstvým ovocem ze zahrádky, v zimě budou chutnat skvěle s domácí marmeládou nebo zavařeninou. Recept je velmi jednoduchý a rychlý. Jdeme na to!
Suroviny (na 4 porce) na lívance
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky oleje
- 0,5 hrnku mléka
- 1 ks vejce
- 0,5 lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
Postup přípravy těsta na lívance
- Vejce rozdělíme na žloutek a bílek. Z bílku v dostatečně velké míse vyšleháme sníh.
- Žloutek s cukrem rozšleháme. Postupně přiléváme mléko a rozmícháme.
- Sypké přísady zamícháme a po částech vmícháme do mokré směsi.
- Mělo by vzniknout hladké těsto. Kdyby bylo moc husté přidáme trošku mléka.
- Poté přidáme olej, a nakonec vmícháme vyšlehaný sníh.
- Těsto po menších částech přidáváme na buď na klasickou pánev nebo můžeme použít praktický lívanečník.
- Smažíme nasucho, popřípadě pánev lehce nastříkáme olejem ve spreji.
- Těsto musíme kontrolovat, lívance jsou hotovy během chvilky. Konečné lívance by měly mít hladký, jemně nahnědlý povrch.
Tipy a triky
- Pozor s přidáváním mléka, těsto nesmí být příliš řídké jako palačinkové.
- Přidáním ovoce, tvarohu nebo jogurtu a oříšků vznikne plnohodnotné jídlo.
- Na smažené lívance můžeme přidat téměř cokoliv, co nám chutná, ale chutnají skvěle i samostatně nebo s jemným posypem moučkového cukru.
- Výborně chutná i rozteklá čokoláda nebo banán uvnitř lívance. Stačí dát půlku běžné dávky na jeden lívanec na pánev, na to přidat čtvereček čokolády či kolečko banánu, zakrýt zbylým těstem a usmažit jako obvykle.
- Pokud do těsta nepřidáme cukr, můžeme mít lívance naslano a dochutit je třeba sýrem nebo opečenou slaninou.
- Lívance je nejlepší jíst za tepla, po vychladnutí ztrácí nadýchanou, jemnou chuť.
- Doporučujeme použití lívanečníku místo běžné pánve pro souměrný vzhled lívanců a jednodušší přípravu.
Přejeme vám dobrou chuť!