Doprava ZDARMA je tu! 🍂 Platí do 24. listopadu pro objednávky nad 500Kč / €20 s doručením na výdejny a boxy GLS. ⭐

Lahodné domácí lívance

Nadýchané, chutné lívanečky miluje snad každý. Chutnají malým, ale i velkým. Na tuhle dobrotu nikdy není špatný čas, jíst je můžeme na snídani, svačinku, ale i večeři. V létě je můžeme doplnit čerstvým ovocem ze zahrádky, v zimě budou chutnat skvěle s domácí marmeládou nebo zavařeninou. Recept je velmi jednoduchý a rychlý. Jdeme na to!

recept_na_livance_1024x704px

Suroviny (na 4 porce) na lívance

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky oleje
  • 0,5 hrnku mléka
  • 1 ks vejce
  • 0,5 lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli

Postup přípravy těsta na lívance

  1. Vejce rozdělíme na žloutek a bílek. Z bílku v dostatečně velké míse vyšleháme sníh.
  2. Žloutek s cukrem rozšleháme. Postupně přiléváme mléko a rozmícháme.
  3. Sypké přísady zamícháme a po částech vmícháme do mokré směsi.
  4. Mělo by vzniknout hladké těsto. Kdyby bylo moc husté přidáme trošku mléka.
  5. Poté přidáme olej, a nakonec vmícháme vyšlehaný sníh.
  6. Těsto po menších částech přidáváme na buď na klasickou pánev nebo můžeme použít praktický lívanečník.
  7. Smažíme nasucho, popřípadě pánev lehce nastříkáme olejem ve spreji.
  8. Těsto musíme kontrolovat, lívance jsou hotovy během chvilky. Konečné lívance by měly mít hladký, jemně nahnědlý povrch.

Tipy a triky

  • Pozor s přidáváním mléka, těsto nesmí být příliš řídké jako palačinkové.
  • Přidáním ovoce, tvarohu nebo jogurtu a oříšků vznikne plnohodnotné jídlo.
  • Na smažené lívance můžeme přidat téměř cokoliv, co nám chutná, ale chutnají skvěle i samostatně nebo s jemným posypem moučkového cukru.
  • Výborně chutná i rozteklá čokoláda nebo banán uvnitř lívance. Stačí dát půlku běžné dávky na jeden lívanec na pánev, na to přidat čtvereček čokolády či kolečko banánu, zakrýt zbylým těstem a usmažit jako obvykle.
  • Pokud do těsta nepřidáme cukr, můžeme mít lívance naslano a dochutit je třeba sýrem nebo opečenou slaninou.
  • Lívance je nejlepší jíst za tepla, po vychladnutí ztrácí nadýchanou, jemnou chuť.
  • Doporučujeme použití lívanečníku místo běžné pánve pro souměrný vzhled lívanců a jednodušší přípravu.

Přejeme vám dobrou chuť!