Nejoblíbenější recepty na vánoční cukroví!
Přemýšleli jste už nad tím, jaké druhy cukroví letos napečete? I když jste si řekli, že letos budete péct maximálně 3 druhy a najednou z bude 8, nic si z toho nedělejte, každý tuto chvíli známe. Adventní čas už ale přišel a je nejvyšší čas začít!
Každým rokem myslíme na to, jaké cukroví nesmí o Vánocích chybět, jaké je takovým symbolem a základem. Podařilo se nám to? Ne. Každý má totiž rád jiné cukroví, někdo peče perníčky velké, někdo malé, někdo bez kakaa, někdo s kakaem a nebo je jednoduše nepeče vůbec.
Necháme si proto pro sebe, jaké druhy cukroví pro nás jsou právě ty, které na našich Vánocích nesmí chybět. Pokud ale stále nevíte, doporučíme Vám recepty na tři nejoblíbenější, nejchutnější a nejtradičnější.
Jaké to jsou? Určitě perníčky, linecké cukroví a vanilkové rohlíčky. Pojďme na to!
Perníčky
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 60 g tuku
- 2 celé vejce
- 100 g medu
- 2 lžíce kakaa (nemusí být)
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 1 vejce na pomazání perníčků
Začneme nejprve zpracovávat těsto - smícháme dohromady veškeré komponenty a opravdu důkladně promícháme a promneme. Pro lepší výsledek necháme těsto alespoň hodinu odpočinout. Zapneme troubu na 180 °C a počkáme, než se rozpálí.
Mezitím si rozválíme těsto a pomocí vykrajovátek vykrojíme požadované tvary a položíme na plech. Pomažeme perníčky rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby. Pečeme následně asi 10-12 minut, dokud krásně nezezlátnou a náš dům se neprovoní vůní vánoc. Následně je můžeme vložit do připravených boxů na cukroví.
Linecké cukroví
Co budeme potřebovat?
- 600 g hladké mouky
- 210 g moučkového cukru
- 160 g másla (může být jakýkoliv tuk)
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 1 vanilkový cukr
- marmeláda na slepení dílů
Začneme smícháním všech přísad dohromady v dostatečně velké míse. Těsto pořádně promneme tak, aby se všechny přísady spojily. Následně začneme vykrajovat pomocí připravených vykrajovátek - doporučujeme vykrajovat vždy v páru, abychom následně mohli spojit vrchní a spodní díl. Do rozpálené trouby na 180 °C vložíme plech a pečeme asi 10 minut, než těsto zrůžoví.
Po vychladnutí slepíme vrchní a spodní díl marmeládou a vložíme do připraveného boxu a necháme zatuhnout.
Vanilkové rohlíčky
- 280 g hladké mouky
- 210 g másla (nebo jiného tuku)
- 70 g moučkového cukru
- 100 g drcených vlašských ořechů
- vanilkový a moučkový cukr na obalení rohlíčků