Doprava ZDARMA je tu! 🍂 Platí do 24. listopadu pro objednávky nad 500Kč / €20 s doručením na výdejny a boxy GLS. ⭐

Pampeliškovo-meduňkový med

pameliskovy-med-recept-1024x704px 

Na zahradách a loukách už jsou pampelišky v plném květu a začala také hojně růst i meduňka. Pampeliška neboli smetanka lékařská, kterou často odstraňujeme ze svých záhonků jako přebytečný plevel, je velmi užitečná bylinka. Pomáhá při léčbě ledvinových kaménků a zánětu močových cest. Podporuje trávení a má diuretické účinky. Meduňka je naopak v poslední době velmi oblíbená bylinka pro své uklidňující účinky. Často je přidávaná do čajů všeho druhu. Dnes si ji ale přidáme do pampeliškového medu, ovoní ho a zjemní jeho chuť. Mám ráda pampeliškový med, chuťově je výborný. Tak proč si ho neudělat zase trochu jinak?

Na přípravu budete potřebovat

  • 200 kusů květů pampelišek (můžete použít také bezový květ)
  • 2 hrsti čerstvé meduňky
  • 1 citron
  • 1 kg cukru krupice, krystal nebo třtinový
  • 1 l vod

Jak připravit med

  1. Květy pampelišek a meduňku důkladně umyjeme v sítku nebo cedníku pod tekoucí vodou.
  2. Vložíme do hrnce, zalijeme litrem vody a přidáme kolečka citronu, který před tím také důkladně omyjeme. Přivedeme k varu a vaříme asi patnáct minut.
  3. Po čtvrt hodině sundáme z plotny a necháme odležet do druhého dne. Druhý den přecedíme přes síto nebo přes látku vylouhovanou šťávu, kterou vlijeme ideálně do hrnce s nepřilnavým povrchem.
  4. Přisypeme cukr. A zahřejeme na mírném plamenu (na plotýnce stupeň tři až čtyři) k bodu varu. Vaříme jednu hodinu a nezapomínáme pravidelně promíchávat!
  5. Když má med požadovanou konzistenci, sundáme z plotny a ještě teplé lijeme do sklenic. Tento recept je zhruba na tři až čtyři středně velké sklenice medu.

pameliskovy-med-hrnec-1024x704px

Rady a tipy

  • Pampelišky a další bylinky trháme za plného květu a nejlépe když je sucho a slunné počasí.
  • Místo pampelišek můžete použít také další květy například z černého bezu nebo lípy.
  • Pokud chceme, aby med byl více voňavý a měl aromatičtější chuť, přidáme k citronu také jeden pomeranč.
  • Pokud se vám stane, že med vaříte delší dobu a ztvrdne vám v hrnci, nic se neděje, stačí přidat teplou vodu a med opět mírně zahřát.
  • Bylinek pro ozvláštnění můžete vyzkoušet více – mátu, rýmovník, sedmikrásku… Ale jako základ doporučuji ponechat vždy pampelišku a podle chuti a obliby přidat další bylinku.
Přejeme vám dobrou chuť.