Postup přípravy kávy v moka konvičce
Pořídili jste si nebo si chcete pořídit moka konvičku, ale lámete si hlavu s přípravou? Zajímá Vás, jak připravit co nejlepší šálek kávy? Pokud budete postupovat podle pár snadných bodů, ani nebudete věřit tomu, co dokážete! Před samotnou přípravou zkontrolujte čistotu celé moka konvičky. Případné zbytky kávy, usazeniny či drobná zrníčka mohou výrazně pokazit výslednou chuť kávy.
Jdeme na to
1) Spodní nádržku naplníme předehřátou, nejlépe horkou vodou pod bezpečnostní ventil (nesmí být pod vodou) nebo po rysku, pokud je v nádržce vyznačena.
2) Do nádržky s vodou vložíme čisté sítko na kávu a nameleme kávu na střední hrubost – pokud by byla káva namletá příliš najemno, mohlo by dojít k ucpání trysky a zamezení průtoku vody.
3) Nasypeme kávu po okraj sítka a zarovnáme ji, případně sklepeme tak, aby byla zarovnaná s okrajem. Zkontrolujeme, jestli na okraji či na závitu není káva, která by mohla bránit pevnému utažení konvičky. Pamatujeme na to, že nikdy namletou kávu v moka konvičce neutlačujeme!
4) Vezmeme horní díl konvičky a sešroubujeme obě části k sobě. Lehce dotáhneme, aby k sobě díly pevně přiléhaly a káva tak neunikala prostředkem.
5) Moka konvičku položíme na plamen nebo na jiný zdroj tepla. Dáváme pozor, aby plamen nepřesahoval spodní okraj konvičky, případně aby zdroj tepla působil pouze ze spod. Vaříme tedy na menším výkonu tak, aby se káva nepřepálila.
6) Díky tomu, že jsme do spodní nádržky nalili předehřátou vodu, začne se rychleji tvořit pára a do horní nádržky během chvíle začne vytékat káva – v tu chvíli mírně ztlumíme plamen nebo jiný zdroj tepla.
7) Jakmile se horní nádržka zaplní asi do dvou třetin svého objemu, káva začne „probublávat“ – to je signálem k rychlému sejmutí konvičky ze zdroje tepla. Pokud necháme konvičku s kávou vařit déle, výrazně to ovlivní výslednou chuť kávy. Po pár přípravách se skvěle naučíte poslouchat konvičku a poznáte, kdy ji odstavit.
8) Pustíme tekoucí vodu a zchladíme spodní nádržku, čímž okamžitě zastavíme proces extrakce – tento bod není povinný, avšak pojistíme si tím případnou nepřepálenou chuť kávy. Nelekejte se, když Vám v dolní části zůstává voda – je to znakem správné přípravy. Kávu doporučujeme nalévat do předehřátého hrnku.
Naše tipy k přípravě kávy pomocí moka konvičky
Sami jsme dlouhodobě uživatelé moka konviček, kterými si čas od času zpříjemníme den. Známe díky tomu pár tipů a triků, se kterými se rádi podělíme.
- Kávu vždy meleme těsně před přípravou - Pokud si chceme dopřát kávu s co nejlepší chutí a vůní, je nejlepší si namlít kávu těsně před její přípravou. Pokud nemáte doma kávu čím pomlít, nezoufejte! Na našem e-shopu jsme pro vás pár mlýnků připravili.
- Mlýnek nastavíme na střední hrubost mletí - Aby došlo ke správné extrakci kávy, používejte kávu namletou na střední hrubost - pokud by byla káva namletá najemno, jako je například na espresso, může dojít k ucpání moka konvičky a zamezení průtoku vody.
- Moka konvičku myjeme pouze vodou - Moka konvičku nikdy neumýváme saponáty či houbičkami od saponátů, ani jinými čistícími prostředky. Používáme pouze horkou vodu a naše ruce.
- Neočekáváme výrazné chutě kávy - Káva v moka konvičce se při procesu extrakce silně zahřívá, proto nemůžeme očekávat výrazné chutě tak, jako je tomu například u filtrované kávy. I tak je ale v případě správné přípravy skvělá!
- Pravidelně kontrolujeme stav těsnění v konvičce - V případě poškození těsnění bychom mohli mít kávu všude - kromě místa, kde ji opravdu chceme - v horní nádržce konvičky.
- Moka konvičku při přípravě kávy posloucháme - Po pár přípravách se naučíme moka konvičku skvěle poslouchat, v jaké fázi přípravy se právě nachází - věnujeme pozornost hlavně bublavému zvuku, kdy je čas na sejmutí konvičky ze sporáku. Zapomenutá konvička nám způsobí jen chuťový smutek.
- Co s kávovou sedlinou? - Kávu namletou na střední hrubost můžeme využít při tvorbě domácího peelingu na tělo. Jednoduše smícháme využitou kávu s třtinovým cukrem a troškou olivového oleje a skvělý peeling je na světě! Stejně tak můžeme sedlinu využít i jako hnojivo - díky obsahu draslíku, dusíku nebo hořčíku můžeme kávu rozsypat k jakékoliv acidofilní rostlině (rostlina, která má ráda kyselejší půdy) a podpořit tak její růst.
- Dodržujeme postup přípravy kávy - Pokud budeme dodržovat postup přípravy kávy v moka konvičce, dočkáme se mnohem lepších chuťových výsledků a radosti!
- Po uvaření kávy necháme konvičku vyschnout - Pokud bychom nenechali moka konvičku po přípravě kávy a následném umytí pořádně vyschnout, může se stát, že po čase chytne nepříjemný zápach a silně ovlivní výslednou podobu připravené kávy.
Přejeme vám, aby vámi připravovaná káva byla tou nejlepší verzí, kterou sami dokážete.