Rebarborová buchta s jogurtem
Rebarboru jsem dlouho neznala, ale když jsem poprvé ochutnala koláče z ní, úplně mě tato chuť dostala. Na zahrádce je její pěstování poměrně nenáročné. Proto doporučuji i pro zahradníky amatéry jako jsem já. Stačí ji nevystavovat přímému slunci. Rebarbora nebo také reveň se k nám dostala z Arábie. A hurá opět přišla její sezóna. Tak si ji užijme, protože období sklizně rebarbory trvá poměrně krátce.
Čekáme, až vyrostou zelenočervené řapíky, a pak je sklízíme zhruba od května maximálně do konce června. Tato zelenina v sobě obsahuje mnoho prospěšných látek, jako je například hořčík, železo, jód, kyselina listová. A co víc! Příznivá zpráva pro ženy, které drží dietu, je, že má schopnost na sebe vázat tuky a detoxikovat organismus.
Ale nic se nemá přehánět. Rebarbora také obsahuje kyselinu šťavelovou, která je zdraví škodlivá, proto nikdy nejíme listy a řapíky rebarbory už v červenci nesklízíme, protože prudce stoupá obsah této kyseliny. Rebarboru bychom měli tepelně upravovat, jinak je poměrně tvrdá. Před podáváním v moučnících oloupeme slupku, nakrájíme na kousky a spaříme ve vařící vodě, kde necháme zhruba čtvrt až půl hodiny odstát.
Rebarbora má ale díky kyselině šťavelové nezaměnitelnou nakyslou chuť, která skvěle vynikne ve sladkých moučnících. Receptů je v kuchařkách i na internetu bezpočet, já si oblíbila rychlou buchtu, kterou hravě zvládne i úplný začátečník. Tady je!
Na přípravu budete potřebovat
- 1 hrnek cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 špetky mleté skořice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 kelímek bílého jogurtu
- Tři čtvrtě hrnečku oleje
- Mléko dle potřeby na zředění těsta
Drobenka
- 5 lžic polohrubé mouky
- 4 lžíce cukru
- 2 lžíce tuku na pečení
Jak upéct výbornou buchtu
- Řapíky rebarbory si připravíme předem. Omyjeme, zbavíme listů. Nožem oloupeme slupku, nakrájíme na menší kousky, vložíme do mísy a zalijeme vařící vodou. Necháme čtvrt až půl hodiny odstát do změknutí. Dáme okapat.
- A pak už stačí jen smíchat sypké ingredience, tedy mouku, cukry, prášek do pečiva a skořici, řádně vidličkou promíchat. Potom klepneme dvě vajíčka, přidáme bílý jogurt a olej, a až potom opět řádně promícháme! Podle konzistence těsta doléváme mléko dle potřeby. Těsto by nemělo být příliš řídké ani moc husté.
- Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme a vysypeme moukou, jak kdo má rád a těsto vlijeme. Rozetřeme do rovna, já si na rozetření oblíbila silikonový nůž. Na těsto naskládáme okapané kousky rebarbory.
- Na cca deset minut dáme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Po deseti minutách zasypeme drobenkou a necháme dopéct ještě asi dvacet až třicet minut dle typu trouby do růžova.