Postup přípravy polévky
Důkladně omyjeme pórek a nožem na zeleninu ho rozkrájíme na drobné kousky (můžeme přidat i menší cibulku). V rozehřáté pánvi na mírném stupni rozpustíme 2 až 4 lžíce másla. Nasypeme pórek a necháme zesklovatět.
Mezitím vložíme do půllitrového hrnku s vařící vodou kostku zeleninového vývaru, rozmícháme vidličkou. Až pórek zesklovatí, zalijeme ho půlkou vývaru a krátce povaříme. Ve druhé menší pánvičce nebo kastrůlku rozehřejeme 2 lžíce másla a potom zasypeme 3 lžicemi hladké mouky. Uděláme jíšku. A po té zalijeme zbylou částí vývaru a rozšleháme metličkou.
Po chvíli, kdy obě dvě pánvičky probublávají, je smícháme dohromady a opět chvíli povaříme. Využijeme této chvilky, nalijeme smetanu do misky, klepneme do ní jedno vajíčko, přidáme špetku soli a metličkou rozšleháme. Pak za stálého míchání pomalu vlijeme do hrnce. A opět chvíli necháme probublávat, ale nezapomeneme míchat! Kdo má rád, může použít na dochucení i špetku mletého muškátového oříšku nebo sušeného mletého zázvoru.
Sejmeme z plotny, nalijeme do umělohmotné mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme, až je polévka krásně krémová. A můžeme servírovat!
Přejeme vám dobrou chuť.