Recept na osvěžující nepečený jahodový dort
Svátek zamilovaných, známý jako svátek svatého Valentýna, je již od jeho vzniku opředen legendami. Nikde není zcela jasně řečeno, z čeho se svátek zrodil, ale každý rok se snažíme udělat radost své drahé polovičce nějakou alespoň malou pozorností. A jak říkaly už naše prabáby, „láska prochází žaludkem“! Právě proto jsme si pro vás přichystali jednoduchý recept na nepečený jahodový dort.
Obr. 01: Jahodový dort se skvěle hodí jako překvapení k valentýnské oslavě nebo jako letní osvěžení.
Připravme si suroviny
- 500 g tradičního pomazánkového
- 400 g zakysané smetany (obsah tuku 16 %)
- 300 g máslových sušenek
- 250 g másla
- 100 g cukru moučka (+ na oslazení jahod dle chuti)
- 500 g čerstvých jahod
- 100 ml portského likérového vína
- přibližně 300 ml vody
- 75 g želatiny s jahodovou příchutí
Postup přípravy nepečeného korpusu
- Do misky si najemno nadrobíme 300 gramů máslových sušenek, ke kterým přilejeme 250 gramů rozpuštěného másla a pořádně promícháme. Důležité je, aby se sušenky s máslem dobře spojily.
- Připravíme si formu jakéhokoliv tvaru, do které vysypeme mix sušenek s máslem. Lžící sušenky pořádně umačkáme a vytvoříme i malinký okraj. Je nutné dostatečně umačkat, aby se korpus při krájení nerozsypal.
- Formu se sušenkami dáme na 30 minut až 1 hodinu do ledničky ztuhnout.
Postup přípravy krému
- Do optimální nádoby smícháme 500 gramů tradičního pomazánkového, 400 gramů zakysané smetany a 100 gramů moučkového cukru. Do takovýchto krémů doporučujeme dávat cukr moučku, jelikož se lépe rozpustí.
- Všechno promícháme tak, aby v krému nebyly hrudky.
- Připravený krém nalejeme na odleželý korpus a pomocí stěrky uhladíme.
- Formu s korpusem a krémem dáme nakonec do ledničky ztuhnout.
Obr. 02: Jahodovým dortem můžete potěšit svého partnera k svátku zamilovaných.
Postup přípravy jahod a želatiny
- Nakrájíme si 500 gramů jahod na tenká plátky a vložíme je na mírně rozpálenou pánev.
- Přisypeme moučkový cukru dle chuti. Je potřeba jahody při slazení ochutnávat, abychom to s cukrem nepřehnali. My většinou dáváme 2–3 ploché polévkové lžíce.
- Po oslazení přilejeme 100 mililitrů portského vína, které dodá jahodám zvláštní a specifickou chuť. Směs cukru, jahod a vína není vůbec potřeba dlouho vařit, jelikož by se jahody rozvařily a nemělo by to takový estetický efekt, který chceme.
- Přebytečnou šťávu z pánve si scedíme do odměrné nádoby a naředíme ji vodou, aby výsledná směs měla 450 mililitrů.
- Naředěnou šťávu nalejeme do rendlíku a přivedeme k varu.
- Než se začne šťáva vařit, rozložíme si horké jahody na základ dortu, jenž nám mezitím ztuhnul. Jahody skládáme rovnoměrně po celém vrchním povrchu.
- Jen co se šťáva začne vařit, sundáme ji z ohně a přimícháme do ní 75 gramů želatiny.
- Vše pořádně promícháme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
- Na konec nalejeme želatinu rovnoměrně na dort a necháme nejlépe přes noc ztuhnout.
- Odleželý a ztuhlý dort ozdobíme například mátou a jinak můžeme podávat.
Přejeme vám dobrou chuť. :)