Recept na vynikající pečenou rajskou polévku
Blíží se léto a s tím i sezóna rajčat. A jak je lépe využít než si z nich udělat rychlý, sytý a jednoduchý oběd. Není tím nic jiného než oblíbená rajská polévka. Ale tato je ještě o úroveň výše, takže neurazí ani nečekanou návštěvu a mile překvapí všechny hladovce.
Co budeme potřebovat?
- 1 kg čerstvých rajčat
- 2 červené papriky nebo 2 mrkve (záleží podle vaší chuti)
- 2 cibule; 1 česnek
- 2 lžíce balzamikového octu
- Olivový olej
- Koření: sůl, pepř mletý, nové koření, rozmarýn, 2 bobkové listy
- Zeleninový vývar nebo bujón
- Cukr dle potřeby
Jak na to?
1. Předehřejeme si troubu na 200°. Připravíme si hluboký plech nebo pekáč, který vyskládáme pečícím papírem. Nakrájíme si rajčata na větší části a dáme na plech. Přidáme nakrájenou mrkev nebo papriku, cibuli nakrájenou najemno a celý česnek, který jen překrojíme.
2. Tuto směs posolíme a okořeníme (pepř, nové koření, rozmarýn, bobkový list). Jemně zakápneme balzamikovým octem a pokapeme olejem. Promícháme, aby se koření dostalo všude a vložíme do trouby 30 minut. Směs kontrolujeme a průběžně promícháváme, aby se nespálila.
3. Připravíme si zeleninový vývar nebo povaříme bujón ve vodě. (Můžeme přidat povařit brambor.) Z plechu odebereme česnek a odstraníme z něj slupku. Česnek se zbytkem směsi vsypeme do vývaru (kromě koření – nové koření, bobkový list a rozmarýn). A necháme 20 minut vařit.
4. Po 20 minutách odstavíme a necháme chvíli zchladit. Celý obsah společně rozmixujeme nebo pasírujeme přes sítko. Pokud byla rajčata málo sladká přisladíme. Jinak dochutíme podle sebe.
Dozdobíme a můžeme podávat s opečeným toastem.
Přejeme vám dobrou chuť.