Recept na plněné ovocné knedlíky
Švestky letos předčasně dozrály i na našich stromech, a tak přichází na řadu jedna letní dobrota, kterou si nikdy neodpustím – kynuté knedlíky. Když nemám čas, tak se spokojím s tvarohovými noky se švestkovou omáčkou, ale na kynutou klasiku nedám dopustit. Je to snadné, nají se z toho celá rodina a ještě vám zbyde pro nečekanou návštěvu.
Ingredience na kynuté knedlíky
- 200 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 30 g droždí
- 1 vejce
- špetka soli
- 300 g hrubé mouky
- ovoce
Postup přípravy knedlíků
- Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr, nadrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
- Do mouky dejte špetku soli, kvásek a vejce, hněťte několik minut až budete mít hladké těsto.
- Těsto ve velké mísa přikryjte jej utěrkou a nechejte asi hodinu kynout.
- Z vykynutého těsta polévkovou lžíci nabírejte těsto na jednotlivé knedlíky. Z každého dílu vytvořte menší placku, do které zabalte vybrané ovoce.
- Takto připravené knedlíky vařte ve vroucí mírně osolené vodě 4 minuty z jedné strany a 4 minuty z druhé strany.
Tipy a triky
- Z tohoto množství mi vyšlo asi 25 menších knedlíků. Množství je ideální pro 4-5 strávníků.
- Plnila jsem je vypeckovanými švestkami. Do jednoho jsem dala půlku větší švestky. Skvěle se do náplně také hodí meruňky nebo jahody.
- Pokud chcete mít jistotu stejně velkých knedlíků, tak těsto můžete vyválet na asi 1 cm široký plát a z něj pak skleničkou vykrajovat jednotlivé knedlíky.
- Do hrnce jich nedávejte příliš mnoho najednou, docela hodně nabydou. Doporučujeme použít větší hrnec.
- Knedlíky můžete také vařit na páře. V hrnci přiveďte k varu trochu vody, vložte napařovač, několik knedlíků, mezi kterými budou dostatečné mezery, a pod pokličkou vařte asi 8 minut.
- Uvařené knedlíky dvěma vidličkami natrhněte, aby se nezapařily a nezdrcly.
- Knedlíky podávejte dle chuti s rozpuštěným máslem, opečenou strouhankou, strouhaným tvarohem nebo moučkovým cukrem.
Přejeme vám dobrou chuť.