Recept na rebarborovou buchtu
Ingredience na těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
Suroviny na posyp
- 3 řapíky rebarbory
- Cukr krystal
- 5 lžic hrubé mouky
- 4 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce másla
Postup přípravy
Začínám s oloupáním rebarborových řapíků, které nakrájím na malé kostky. Dám do misky, promíchám s trochou cukru krystal a nechám odležet. Ještě než se vrhnu na přípravu samotného těsta, udělám si klasickou posypku z másla, moučkového cukru a hrubé mouky.
Těsto mi nejprve hodně připomínalo klasický piškot, ale je o dost hustší. Po upečení křupe na těch správných místech a uprostřed je krásně vláčné a jemné.
Nejprve oddělím žloutky od bílků a z bílků vyšlehám tuhý sníh, většinou si pomáhám špetkou soli nebo lžící ledové vody, aby byl krásně nadýchaný a já mohla beze strachu obrátit mísu vzhůru nohama.
Začnu vyšlehávat žloutky a postupně přidávám cukr, až mi vznikne světlá pěna. Do té zašlehám olej a vezmu si na pomoc vařečku. Po malých částech přidávám na střídačku sníh s moukou. Hmotu spíše lehce převracím, aby se mi nevytratily bublinky a těsto zůstalo kypré.
Ráda na tuto buchtu používám keramický pekáč, ale klidně můžete použít vyšší plech nebo koláčovou formu, ale v tomto případě bude na jednu formu o průměru 24cm stačit těsto jen z poloviční dávky. Já si teda svůj pekáč vyložila papírem na pečení, ale stačí jen vymazat máslem a vysypat hladkou moukou.
Těsto naliju do pekáče a rovnoměrně pokladu scezenou rebarborou (v misce s cukrem vám pustí docela dost vody) a posypu posypkou.
Jakmile mám hotovo, dám formu do předem vyhřáté trouby na 160°C na 30 minut. Každopádně dávejte na buchtu pozor, protože každá trouba může péct trošku jinak. Okraje těsta by neměly být tmavší než béžové, jinak jsou moc suché a tvrdé. Rebarborová buchta je nejlepší k odpolední kávě nebo ještě teplá s vanilkovou zmrzlinou.
Přejeme vám dobrou chuť.