Recept na rebarborovou buchtu

recept_rebarborova_buchta_1024x704px

Rebarborová sezóna je tady a vy si opět kladete otázku, jak tuto specifickou zeleninu zužitkovat. Já už od malička nedám dopustit na babiččinu rebarborovou buchtu, která v sobě skrývá dokonalou kombinací sladkého těsta a kyselkavých kousků rebarbory.

Ingredience na těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Suroviny na posyp

  • 3 řapíky rebarbory
  • Cukr krystal
  • 5 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce másla

Postup přípravy

Začínám s oloupáním rebarborových řapíků, které nakrájím na malé kostky. Dám do misky, promíchám s trochou cukru krystal a nechám odležet. Ještě než se vrhnu na přípravu samotného těsta, udělám si klasickou posypku z másla, moučkového cukru a hrubé mouky.

recept_surovina_rebarborova_buchta_640x427px

Těsto mi nejprve hodně připomínalo klasický piškot, ale je o dost hustší. Po upečení křupe na těch správných místech a uprostřed je krásně vláčné a jemné.

Nejprve oddělím žloutky od bílků a z bílků vyšlehám tuhý sníh, většinou si pomáhám špetkou soli nebo lžící ledové vody, aby byl krásně nadýchaný a já mohla beze strachu obrátit mísu vzhůru nohama.

Začnu vyšlehávat žloutky a postupně přidávám cukr, až mi vznikne světlá pěna. Do té zašlehám olej a vezmu si na pomoc vařečku. Po malých částech přidávám na střídačku sníh s moukou. Hmotu spíše lehce převracím, aby se mi nevytratily bublinky a těsto zůstalo kypré.

recept_testo_rebarborova_buchat_1024x704px

Ráda na tuto buchtu používám keramický pekáč, ale klidně můžete použít vyšší plech nebo koláčovou formu, ale v tomto případě bude na jednu formu o průměru 24cm stačit těsto jen z poloviční dávky. Já si teda svůj pekáč vyložila papírem na pečení, ale stačí jen vymazat máslem a vysypat hladkou moukou.

Těsto naliju do pekáče a rovnoměrně pokladu scezenou rebarborou (v misce s cukrem vám pustí docela dost vody) a posypu posypkou.

recept_pekac_rebarborova_buchta_1024x704px

Jakmile mám hotovo, dám formu do předem vyhřáté trouby na 160°C na 30 minut. Každopádně dávejte na buchtu pozor, protože každá trouba může péct trošku jinak. Okraje těsta by neměly být tmavší než béžové, jinak jsou moc suché a tvrdé. Rebarborová buchta je nejlepší k odpolední kávě nebo ještě teplá s vanilkovou zmrzlinou.

rebarborova_buchta_kafe_1024x704px

Přejeme vám dobrou chuť.


Série receptů na zákusky a buchty

Hodnocení obchodu

4,8 2473 hodnocení

Stanislav Vašát | 04.04.2025
Musím dát maximální ohodnocení. Super.
Veronika Bělašková | 31.03.2025
Pěkné zboží,vše v pořádku,doporučuji.
Ověřený zákazník - Heureka | 03.04.2025
vše došlo v pořádku a splnilo mé očekávání
Ověřený zákazník - Heureka | 31.03.2025
vše super
Jana Kroupová | 05.04.2025
Obchod naprosto super, velký výběr sortimentu, bezkonkurenční ceny, zboží kvalitní. Hledala jsem například smaltovanou poklici na smaltovaný hrnec, průměr poklice 40cm - velký problém sehnat a když ano, tak za šílené peníze. Tady mají a také za krásnou cenu. :) Cokoliv co jsem odtud objednala, vše přišlo v pořádku. Naprostá spokojenost.
Stojak | 31.03.2025
Jestem bardzo zadowolona, jak najbardziej polecam. Stojak jest bardzo ładny, praktyczny i dobrej jakości. Bardzo dziękuje za szybką realizację zamówienia.
Helena Butalová | 04.04.2025
Ano, spokojena.
Ověřený zákazník - Heureka | 29.03.2025
+ Rychlost doručení, pečlivě zabaleno,komunikace

Ověřený zákazník - Heureka | 30.03.2025
+ Sto procent

Ověřený zákazník - Heureka | 02.04.2025
Všechno bylo super
Peter | 06.04.2025
Všetko prišlo v poriadku.S produktom sme veľmi spokojní.
Ověřený zákazník - Heureka | 03.04.2025
+ dobrá komunikace

Ověřený zákazník - Heureka | 28.03.2025
+ široký výber tovaru, rýchle dodanie, dôkladne zabalené

Milan Kozumplík | 06.04.2025
Spokojenost
Ověřený zákazník - Heureka | 30.03.2025
Rychlé dodání
Ověřený zákazník - Heureka | 02.04.2025
+ Rychlé dodání

Hana Říhová | 31.03.2025
jsem spokojená, hezký obrázek
Marie Malchárková | 31.03.2025
Vše v pořádku, děkuji.
Drahuse Hrušková | 06.04.2025
Spokojenost