Recept na velikonoční jidášky. Sladké pečivo k snídani o Zeleném čtvrtku
Během týdne před Velikonocemi se věnujeme tradicím a zvykům, které jsou spojeny s tímto svátkem. Nejen, že uklízíme a oslavujeme příchod jara, ale taky pečeme různé dobroty. Perníčky nebo beránka zná určitě každý. Pojďte si s námi zkusit připravit také velikonoční jidášky. Jedná se o sladké pečivo, které připravujeme během Škaredé středy, a podle tradice ho servírujeme k snídani na Zelený čtvrtek.
Suroviny na velikonoční jidášky (25 ks)
- 500 g polohrubé mouky
- 15 g droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 90 g másla
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- sůl
- med
- moučkový cukr
Příprava těsta na jidášky
- Nejprve si připravíme kvásek. Použijeme k tomu kostku droždí, kterou rozdrobíme, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a zalijeme trochou vlažného mléka. Vše důkladně promícháme do tekuté hladké směsi, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě.
- Dále si utřeme žloutek společně s cukrem a měkkým máslem až vznikne lepkavá kompaktní hmota. Ideálně použijte elektrický šlehač nebo ruční metlu.
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, utřený žloutek a kvásek. Vše zalijeme vlažným mlékem a ručně vypracujeme v hladké, nelepivé těsto, které v přikryté míse necháme dále kynout na teplém místě.
- Těsto si rozdělíme na kousky, které se nám vejdou do dlaně. Z těch pak vyválíme zhruba 20 cm dlouhé válečky, které válečků motáme do tvaru šneka, uzlíku nebo dva válečky zapleteme jako cop.
- Jidášky klademe na pečící plech (buď pomaštěný nebo s pečícím papírem) a necháme je ještě chvilku kynout. Mezitím si v misce rozkvedláme jedno celé vejce, kterým jidášky pomažeme.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C po dobu zhruba 15-20 minut. Po upečení mašlovačkou potřeme rozpuštěným medem nebo posypeme moučkovým cukrem.
Tipy a triky
- Do těsta přidejte podle potřeby více mléka, aby těsto nebylo suché. Naopak má být hezky vláčné a nelepivé.
- Pokud budete těsto připravovat pomocí kuchyňského robota, tak před uložením do mísy a kynutím jej ještě ručně vypracujte v kompaktní vláčnou hmotu.
- Jidášky můžete připravovat v různých tvarech, fantazii se meze nekladou. Vytvářejte spirálky, šneky, preclíky, uzlíky či pletené copy.
- Každá trouba je trošku jiná. Pečte zhruba 15-20 minut. Pečivo by mělo být nadýchané a upečené do zlatova.
TIP Víte, že každý velikonoční pokrm pokrm má svůj význam? Jidášky patří mezi pochoutku se skrytou symbolikou. Pečeme je na připomínku Jidáše, který nemohl žít s pocitem zrady a vzal si život oběšením. Jidášky připomínají provaz, na kterém Jidáš ukončil svůj život. Tradičně je pečeme během Škaredé středy a pojídáme na snídani v Zelený čtvrtek.
Přejeme vám dobrou chuť.
Série velikonočních článků
Na našem blogu jsme sepsali ty nejoblíbenější recepty na velikonoční pochoutky jako je beránek, mazanec, perníčky nebo jidášky. Také jsme pro vás připravili průvodce Velikonocemi, kdy vysvětlujeme význam jednotlivých dní, tradic a zvyků. A nakonec zde najdete také návod na to, jak nazdobit ty nejkrásnější kraslice.
Jste fandové do pečení a sladkých dobrot? Všechny potřeby na velikonoční pečení najdete na našem e-shopu.