Recept na velikonoční perníčky. Udělejte radost sobě i koledníkům
Velikonoce jsou u nás jedním z nejdůležitějších svátků, který je spojen také s lidovými tradicemi, kdy se loučíme se zimou a vítáme přicházející jaro. S celým několika denním obdobím je spojen také konec postního období. Během Velikonoc pečeme a vaříme tradiční jídla a pokrmy, kterým můžeme potěšit nejen sebe, ale také své blízké a koledníky. Pojďte si s námi s námi připravit lahodné velikonoční perníčky. Do pečení a zdobení můžete zapojit celou rodinu.
Suroviny na velikonoční perníčky
- 400 g hladké mouky
- 100 g másla
- 140 g cukr moučka
- 3 lžíce medu
- 2 vejce
- 2 lžičky kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 kypřící prášek do perníku
Příprava těsta na perníčky
- V rendlíku nebo v mikrovlnce rozehřejeme máslo. Necháme ho změknout, aby začalo téct.
- Do velké mísy postupně prosejeme všechny sypké směsi: mouka, cukr, kakao, perníkové koření, prášek do perníku.
- Následně přidáme všechny tekuté ingredience: vejce, máslo a med.
- Vše důkladně zpracujeme v uhlazené a celistvé těsto, které drží pohromadě a nerozpadá se. Vložíme jej do nádoby, přikryjeme a necháme odpočinout několik hodin v lednici.
- Těsto si vyndáme z lednice (ideálně 1 hodinu dopředu) a opět jej dobře ručně vypracujeme a uhněteme.
- Na válu jej vyválíme na tloušťku cca 4 - 5 mm a pomocí vykrajovátek vyrobíme různé tvary perníčků.
- Jednotlivé perníčky vložíme na pečící plech s pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° na zhruba 8-10 minut.
- Perníčky po vyndání z trouby pomažeme rozmíchaným vajíčkem.
Příprava polevy na perníčky
- Přípravy polevy je velmi jednoduchá. Bude nám stačit 1 bílek a 140 g moučkového cukru.
- Moučkový cukr prosejeme do mísy a přidáme bílek. Vše důkladně promícháme šlehací metlou (nepoužívejte elektrický šlehač ani z bílku nevytvářejte sníh).
- Míchejte tak dlouho až budete mít hezky hladkou směs. Chuť můžete vylepši pár kapkami citrónu. Směs tak získá svěží chuť.
Tipy a triky
- Kypřící prášek do perníku můžete nahradit 1 lžičkou jedlé sody.
- Do těsta můžete přidat i 2 lžíce rumu, perníčky tak budou mít výraznější chuť.
- Pokud pro přípravu těsta použijete kuchyňský robot, tak nezapomeňte těsto nakonec ručně vypracovat v kompaktní hmotu ještě předtím než ho dáte uležet do lednice.
- Těsto můžete nechat v lednici odležet klidně do druhého dne.
- Perníčky můžete pomazat rozšlehaným vajíčkem i před vložením do trouby, získají žíhaný vzhled. Vyzkoušejte, který se vám líbí.
- Na pomazání můžete použít celé vajíčko nebo jen bílek nebo žloutek. Lesklého efektu docílíte u všech variant.
- Při přípravě zdobící polevy použijte 120 g moučkového cukru pro vyplňování velkých ploch.
TIP Víte, že každý velikonoční pokrm pokrm má svůj význam? Perníčky patří mezi jedny z nejstarších druhů cukroví. I když je máme spojeny zejména s Vánocemi, tak se pekly během celého roku. Pečivo bylo chutné a dlouho vydrželo dík tomu, že je suché a tvrdé. Perníky se pekly ve tvaru srdce nebo náboženských postav. Přečtete si více o významu Velikonoc, jednotlivých dní a tradic.
Přejeme vám dobrou chuť.
Série velikonočních článků
Na našem blogu jsme sepsali ty nejoblíbenější recepty na velikonoční pochoutky jako je beránek, mazanec, perníčky nebo jidášky. Také jsme pro vás připravili průvodce Velikonocemi, kdy vysvětlujeme význam jednotlivých dní, tradic a zvyků. A nakonec zde najdete také návod na to, jak nazdobit ty nejkrásnější kraslice.
Jste fandové do pečení a sladkých dobrot? Všechny potřeby na velikonoční pečení najdete na našem e-shopu.