Recept na sušenky z ovesných vloček
Listí pomalu opadává, sluníčka ubývá - chmurné podzimní dny jsou tady. Já si je ráda zpříjemňuji odpolední kávou s něčím dobrým k zakousnutí. Často ale nemám čas na nějaké dlouhé pečení a chci péci z ingrediencí, které mám běžně doma. Tyhle kovbojské sušenky jsou proto jasnou volbou. Recept jsem na ně získala před několika lety od své Americké kamarádky, která nám je jednou udělala a od té doby jsou moji srdcovkou.
Suroviny na 1 porci
- 200 g ovesných vloček
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 50 g třtinového cukru
- 120 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- větší špetka soli
- 100 g nakrájené čokolády
Postup přípravy na sušenky
Ingrediencí se může zdát na první pohled hodně, ale postup je naprosto jednoduchý.
- Ve velké míse smíchejte všechny sypké ingredience včetně čokolády a koření.
- Do sypkých přísad přimíchejte nejprve máslo a pak vejce. Mělo by se vytvořit těsto, které sice bude lepivé, ale tvarovatelné.
- Vytvořte menší kuličky, ty dejte v dostatečných rozestupech na pečící plech.
- Pečte asi 11 - 13 minut v troubě předehřáté na 170°C.
Tipy a triky
- Čím déle sušenky pečete, tím křupavější budou. Já je mám radši měkčí, piškotovější a vytahuji je z trouby jen co začnou kraje hnědnout.
- Kdybyste je nechali příliš dlouho péci a sušenky by se nedaly ani ukousnout, dejte je do sáčku třeba s jablkem a do druhého dne budou hezky vláčné.
- Místo čokolády můžete použít oříšky, brusinky nebo, jako já jsem v tomto případě použila, kombinaci hořké čokolády a rozinek.
- Muškátového oříšku se vůbec nebojte, dodá sušenkám skvělou chuť - samozřejmě ho ale můžete vynechat.
- Pokud se vám těsta zdá hodně nebo nestíháte vše upéct najednou, můžete si kuličky těsta zmrazit a ty vytáhnout, až budete potřebovat. Jen je pečte o pár minut déle.
Přejeme vám dobrou chuť.